Vandaag samen trainen. Wij danken de gemeente voor hun vertrouwen in ons.

Alle trainingsactiviteiten hebben tot doel hebben kennis en vaardigheden van team toezicht en handhaving te verbeteren en verder te ontwikkelen.

“Meer blauw op straat vereist vakmanschap en veerkracht”

Terwijl de politie zich concentreert op zware criminelen en jeugdige delinquenten, handhaven de boa’s de zogenoemde “ kleine norm”: ze treden op tegen burgers die de auto foutparkeren, onbetaald met het OV reizen, op straat te veel lawaai maken, de hondenpoep laten liggen of het huisvuil laten slingeren. Kortom, de kleine ergernissen van de gemiddelde burger die de leefbaarheid van de buurt aantasten, maar ook de kleine norm overschrijdende gedragingen waarvan dezelfde burger bij beboeting verzucht: “ Ga toch boeven vangen”

De afgelopen jaren staan de boa’s in de frontlinie van de zogenaamde “anderhalvemetersamenleving”. De inzet tijdens de avondklok vervolmaakt hun emancipatie: van de slenterende, laaggeschoolde toezichthouder in de jaren negentig via de technocratische bonnenschrijver rond de eeuwwisseling tot de professionele, mbo-opgeleide handhaver nu.

Medewerkers van toezicht en handhaving krijgen de kans om in een veilige eigen werkomgeving te leren en zichzelf te ontwikkelen. Hierbij worden hun verantwoordelijkheden serieus worden genomen en geschoold met de nadruk op integraal samenwerken. Trainen van kennis en vaardigheden staat centraal, de werkgever faciliteert. Alles in teken van de belangen van onze burgers: Een veilige en leefbare gemeente.

10 dagdelen trainen hebben wij nodig om de teamleden goed bepakt en bezakt de straat op te laten gaan, waarin de (nieuwe) aangeleerde vaardigheden zijn geborgd. Wat volgt zijn 3 borgingsdagen in teken van herhalen van aangeleerde stof.

“Je comfortabel voelen in niet comfortabele situaties”

TeM heeft in de loop der jaren de volgende lesstappen met succes ontwikkeld. 

  1. Situatiebewustzijn (nog beter scannen, wat zijn de gevaren)
  2. Pre-conflictfase (agressieregulatie)
  3. Conflictfase (weren, blokkeren, ontwijken, trappen, stoten en klemmen)
  4. De day after (wat te doen bij letsel of een aanklacht)

 

Deze vier stappen lopen als een rode draad door onze lessen, waarbij wij eerst de theorie uitleggen, dan gaan ‘droog’ oefenen en tenslotte realistisch uitvoeren in de handhaving praktijk.

Ook besteden wij uitvoerig aandacht aan “observatie in het engste zin des woords, dus hoe herken je signalen van ondermijnende criminaliteit, op welke wijze kun je een locatie onderzoeken (vooronderzoek) om zodoende een beeld te krijgen en welke informatie is bruikbaar voor de politie (of OOV) om verder onderzoek te plegen”.

En verder zal aan bod komen, de samenwerking met de politie, kennis van de (eigen) bevoegdheden, en werken met bepaalde principes, waaronder de bekende Doel- Risico analyse.