Een artikel namens onze opdrachtgever:

Adviseur OOV taakstelling aansturing Boa’s – Gemeente Schagen

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg (Einstein)”

De werkomgeving van de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) is niet altijd veilig. 95 procent heeft wel eens verbale agressie meegemaakt. 68 procent is geconfronteerd met intimidatie en 58 procent is wel eens slachtoffer van fysiek geweld geworden, zo blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. 

De boa’s werken in de gemeente op het gebied van leefbaarheid. Ook pakken zij steeds vaker de taken op waar de politie minder aan toekomt. Hoewel de afgelopen jaren professionalisering heeft plaatsgevonden stuiten onze boa’s ook op de nodige problemen in hun werk, zoals agressie. 

Om hier beter tegen bestand te zijn, volgen zij een agressie- en weerbaarheidstrainingen bij tem-training/uvz-trainen Tijdens deze trainingen leren zij herkennen met welk soort agressie zij te maken hebben. Ook leren zij situatiebewustzijn op te bouwen (zoals het scannen van risico’s en gevaren) en om te gaan met emotioneel gedrag. Bovendien krijgen zij praktische zelfverdediging-tips. Dit alles om te leren omgaan met situaties van agressie en/of geweld en de gevolgen van deze situaties (coping en hulp). 

De training is inmiddels voor de helft gevorderd en we zien dat de collega’s meer zelfverzekerd in hun werk staan en dat zij zich meer veilig voelen. Er is nog een weg te gaan maar wij danken de docenten van tem-training/uvz-trainen voor de goede voorbereiding op de toenemende mondige samenleving.